Unga kvinnor i yllesockor kan också sin sak

Läste med stigande ilska Tommy Pohjolas intervju med Vänsterförbundets kommunalvalskandidat Kari Kälviä i dagens HBL. Kälviä har tidigare ställt upp i kommunalval på De Grönas lista, men har nu bytt till VF delvis för att han under valprocessen för kommunalvalskandidater i Helsingfors blev ”utfrågad av två unga kvinnor i yllesockor” och då fick nog. I vad som verkar vara VF:s slagställning i detta kommunalval tillbringar Kälviä sedan resten av intervjun med att kritisera De Gröna, utan att komma med riktigt något han själv vill föra fram.

Jag tycker det är tråkigt att HBL publicerar sådan här smörja istället för artiklar där läsarna upplyses om de olika partiernas konkreta prestationer och riktlinjer i politiken. I HBL:s försvar så har den gröna fullmäktigegruppens ordförande Otso Kivekäs getts en möjlighet att svara på Kälviäs kritik.

Kälviäs klagomål om unga kvinnor i yllesockor finns det o andra sidan ingen ursäkt för. Det luktar manlig chauvinism där en snart 60-årig man har svårt att komma till rätta med att även unga kvinnor, i yllesockor eller utan, kan sin sak och vet vad de står för. I De Gröna är vi stolta över att ha en hel rad med ytterst kompetenta kvinnor på kandidatlistan, inte minst Anni Sinnemäki som som 25-årig valdes till riksdagen och nu finns på listan som De Grönas borgmästarkandidat. Anni är en stark, sakkunnig ledare som är på väg att leda De Gröna till en historisk valseger i Helsingfors. Kanske till och med iförd yllesockor.